1
Mrt
Gepost door Redactie om 14:31

Green Deal North Sea Resources Roundabout heeft effect

Circulaire import- en exportondernemers krijgen meer ruimte

De Green Deal North Sea Resources Roundabout (NSRR) heeft succesvolle stappen gezet in het harmoniseren van regels voor het internationale transport van afvalstromen. Inmiddels zijn bij drie afvalstromen (metalen, kunststoffen en biomassa) resultaten geboekt en merken bedrijven het verschil.

Harmonisatie van regels is belangrijk. Voor een sluitende business case hebben circulaire ondernemers toegang nodig tot reststromen en markten over de grens. Om dit voor elkaar te krijgen is ruim 1,5 jaar geleden de NSRR gestart; een samenwerkingsverband tussen de regeringen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Vlaanderen en Nederland, het bedrijfsleven en milieuorganisaties. Ruimte in Regels coördineert de NSSR en voert het secretariaat.

De Nederlandse overheid zet vol in op circulaire economie. Materialen zoals metalen en plastics moeten zo lang en zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt. Daarom zijn onlangs zogeheten transitieagenda’s  opgesteld in het kader van het rijksbrede programma Nederland Circulair in 2040. NSRR sluit hier op aan.

Cases

NSRR heeft in eerste instantie 3 cases opgepakt: compost, non-ferro metalen uit verbrand huisvuil en hard PVC. Om belemmerende regels en procedures te lijf te kunnen zijn oplossingen gezocht én gevonden. Zo kregen compost en hard PVC de eindeafval-status in Nederland en wordt er nu gewerkt om dit ook in het buitenland voor elkaar te krijgen. Inmiddels is NSRR ook aan de slag met de export van struviet van Nederland naar Frankrijk en met elektronisch afval. Ook hier is de inzet te komen tot snellere procedures, door bijvoorbeeld eenduidige interpretatie en implementatie van Europese regelgeving.

Meer weten?

Loopt u als circulair ondernemer ook tegen belemmeringen op bij het internationaal transporten en verhandelen van herbruikbare grondstoffen? Meld uw case dan aan bij het interdepartementale programma Ruimte in Regels via nsrr@minez.nl.

Klik hier voor meer informatie over NSRR of kijk op de site van de RVO. Er is ook een video over NSRR.

 

‹ Nieuwsoverzicht